Tuesday, March 16, 2010

Repo Man (1984)











Punk tinejdžer Otto (Emilio Estevez!) koji radi u supermarketu, dobija otkaz posle udaranja svojeg štreberskog i antipatičnog kolege. (Zander Schloss basista Circle Jerks-a)
Istovremeno misteriozni čovek koji liči na Isaka Asimova, vozi Chevy Malibu u čijem se gepeku nalazi nešto jako opasno po čovečanstvo.

Ubrzo Otto će se naći u jednom posve neobičnom poslu, postaće Repo(ssession) Man (oduzimanje kola ljudima koji ne plate svoje dugove na vreme), a mentor mu je Bud (Harry Dean Stanton glumio u Escape From N.Y., Big Love (TV Serija), Twin Peaks: Fire Walk With Me npr.) omatoreli Repo Man.
Otto-ov svet će se obrnuti za 360 stepeni, susret sa neprijateljskim Repo likovima, tajnim agentima i "sektom" koja veruje u NLO i vanzemaljce i neizbežnim misterioznim kolima sa početka učiniće ovaj neobičan treš film zanimljivim ljudima koji poštuju taj žanr, a i šire.

Naravno ovaj film nije samo puki "mindless fun", Alex Cox koristi priču o Repo Man-u da bi na satiričan način prikazao Ameriku 80-tih koja kao zemlja odlazi do đavola, gde ljudi veruju tv evanđelistima i šalju im svoj novac kako bi poslali biblije u neke zabiti, i kupuju generična pića i hranu i dave se u svojem konzumerizmu i nemaštini...

Ujedno imamo dobru predstavu punk scene u to vreme, kako su izgledali ti počeci u toj subkulturi, može se reći da je ovo i jedan od boljih punk filmova, tu i tamo se podmente po neko anarhističko razmišljanje, hm...

Emilio Estevez se u ovom filmu jako lepo snašao kao naivni i pogubljeni Otto, glumeći average joe-a (običnog čoveka), kao što neki kažu za Keanu Reeves-a da mu je najbolja uloga bila u Bill & Ted-u, ja bih ovo mogao da kažem za Estevez-a.

Harry Dean Stanton, glumi vremešnog mentora, od njega očekujte dosta rečenica koje se mogu lako zapamtiti, a i posluže kao korisni saveti ako se ikada odlučite baviti ovim poslom. (The guys that make it are the guys that get in their cars at any time. Get in at 3am, get up at 4. That's why there aint a repo man I know that don't take speed.)

Repo domar Miller (Tracey Walter, poznat po ulozi u seriji Nash Bridges) koji će podeliti neke zanimljive mudrosti, tipa: " A lot o' people don't realize what's really going on. They view life as a bunch o' unconnected incidents 'n things. They don't realize that there's this, like, lattice o' coincidence that lays on top o' everything. Give you an example; show you what I mean: suppose you're thinkin' about a plate o' shrimp. Suddenly someone'll say, like, plate, or shrimp, or plate o' shrimp out of the blue, no explanation. No point in lookin' for one, either. It's all part of a cosmic unconciousness."
Groovy, čoveče!

U filmu ima još sijaset likova koji su zanimljivi pa bi bilo zaista nepravedno od mene da sada tu razotkrivam više detalja, pogledajte pa se uverite sami...

Ujedno gledam komentare na internetu i mnogi zli jezici pišu o tome kako je ovo Alex Cox-ov najbolji film koji je ikada uradio, mada se ne bih složio odgledao sam ih još nekoliko i svaki je na svoj način dobar, iako ponekada možda imaju nekonvencionalne priče....

Skoro zaboravih, Repo Man ima jedan od najboljih OST-ova koji se može poželeti za film koji se bavi punk kulturom, Iggy Pop, Black Flag, Circle Jerks, Fear, Suicidal Tendencies itd. su deo OST-a.



P.S. Nego zanimljivo mi je kako Zander Schloss izgleda na onog baticu što je glumio Napoleon Dynamite-a, ko zna možda je izvršio uticaj na režisera dotičnog da nađe sličnog glumca i na neki način posveti mu omaž, mada to su samo pretpostavke, heh...







No comments: