Saturday, May 22, 2010

Youth In Revolt (2010)






Još jedna tinejdžerska komedija sa Michael Cera-om u ulozi "inteligentnog", ali "neuklopljenog" i pomalo "čudnjikavog" tinejdžera? Neko bi sada rekao dokle više sa takvim ulogama? Imali smo solidni "Juno", urnebesni "Superbad" i naravno ulogu u seriji koja ga je probila "Arrested Development", definitivno dođe do zasićenja kada te kao glumca stalno izaberu za uloge jednih te istih likova. Ali u "Youth In Revolt" nije to ceo paket koji biste očekivali, oh, ne, ne. Cera se konačno može pohvaliti jednom pozitivnom ulogom u kojoj ima zanimljivu transformaciju.

Spoiler kao takav (upozoreni ste bili) :

Zamislite da ste ponovo tinejdžer (ili ste već u tom dobu), i da imate 15-16 godina, slušate Frank-a Sinatru na vinilu, volite da čitate poeziju, Federico Fellini je vaš omiljeni režiser (oh, bogo, ameri koji vole evropski film!) i naravno svoj kompjuter, sa kojeg skidate dovoljno pornografije da zadovoljite svoje "potrebe".

Oh, da, i zovete se Nick Twisp (kul prezime, mada lik iz filma ga ne gotivi nešto), i živite sa svojom razvedenom kevom koja ima jako loš ukus kada su njeni dečki u pitanju, prvi na paleti je Zach Galifianakis (ako ste gledali The Hangover onda znate ko je čova) koji je odličan specimen Američkog white trash stanovnika.
I roditelji su vam naravno razvedeni, a ćale (Steve Buscemi) umesto da poduči malog o nekim stvarima se bavi sa svojom 20 i nešto godišnjom devojčicom, samo napred čoveče!
Tinejdžer ste, nesigurni u sebe, i želite nešto da poševite ukratko to je cela situacija, mhm.

Nick-ov lik, kao i u prethodnim Michael-ovim ulogama nema sreće sa devojkama, sve će se to promeniti kada mu familija otputuje na kampovanje na jezeru (čekajte samo da vidite "brvnaru") i sreće devojku svojeg života...

Stani bre malo neće valjda opet da nam mažu oči sa onom prastarom pričom, bio jedan dečko, nije imao devojku, onda je sreo devojku i živeli su srećno do kraja svojih života, čiča miča i gotova priča, m?
Recimo da prati taj kalup, samo što se ovde desi nekoliko preobrata, i tu konačno dolazimo do pomeranja stereotipa u Michael-ovoj glumačkoj karijeri. Sretne devojku pod imenom Sheeni (Portia Doubleday, pornićarsko ime i prezime nema šta!) koja je pravo otelotvorenje perfektne devojke, voli poeziju, obožava francuske filmove, tačnije glumca Jean-Paul Belmondo-a i pored toga devojčica je preslatka, mislim šta bi više mogao da traži jedan "običan" lik kao Nick, džekpot!

Da ne bi zaljubljivanje išlo kao po "loju", ovde se pred našega junaka ispreči problem u obliku njene religiozne porodice, a i njenih smicalica koje mu priređuje koje su poprilično urnebesne. Uglavnom Nick-ova zagorelost i zaljubljenost u slatku djevu, tera ga da napravi u svojoj podsvesti lošu verziju sebe (Francois Dillinger), i tu po prvi put možemo videti kako Michael Cera može ispasti "cool as ice, baby". (pun intended)

Nabacio je malo brčića, cigaru, podočnjake, kul stav, i vidi se golema promena, leglo mi je kao budali šamar posle silnih "smušenih dobričina" koje je glumio, eto konačno da ga vidim u drugačijem svetlu, jedino što ga pomalo sputava u svemu tome je njegov famozni glas. Ima dobru dikciju i može se čuti da je rečit dečko, ali kada mu izmutira onaj glasić sve pada u vodu... (dobro i izgled, meni on i dalje izgleda isto kao iz Arrested Development-a, pravi bledoliki bejbifejs)

Ujedno me je jako obradovala ta transformacija, jer je zaista zanimljivo gledati dokle je Nick-ov (tj. sam Cera) lik spreman da ode samo da bi osvojio srce svoje drage, iako verovatno to niko ne bi uradio ma koliko da je zaljubljen u neku osobu.

Smetalo mi je malo samo što svi ti njegovi nestašluci ponekada zauzmu glavni tok priče, što je u jednu ruku dobro, jer ima tu i dosta sporednih likova koji služe za popunjavanje praznina, ali je većina ostala nedorečeno... (npr. Sheeni-in stoner burazer)

Mala Portia se solidno snašla u prvoj ulozi, mlade i seksipilne manipulatorke, u nekim trenutcima je čak nadglumila svojeg muškog kolegu koji iza sebe pak ima pozamašnu karijeru na tv-u i filmu.

Da skratim priču, ovo je jedan sasvim pristojan i zabavan film koji na maštovit način prikazuje kroz šta sve prolazi tinejdžerski um kada je zaljubljen do ušiju.

Uspeo je da me nasmeje nekoliko puta, a to se retko kada desi sa filmovima ovog žanra, zbog toga kod mene ima plus. Što bi rekli gledljiv je. djeah.


No comments: