Wednesday, May 12, 2010

Last Exit To Brooklyn (1989)


Film se dešava u Bruklinu 50-ih godina, kada je sindikalni štrajk postao pretnja čak i po sam grad i ljude u njemu.

U filmu imamo nekolicinu likova, Harry-ja "uznemirenog" vođu štrajkača, koji pokušava da se pomiri sa svojom novo oktrivenom ljubavi prema drugim muškarcima, tačnije tranvestitima. Prostitutku Tralala (blesavog li imena) koja se prodaje kao parče mesa svim grubijanima i pijanim mornarima koji je mogu platiti, sve dok ne načini grešku u svojoj prastaroj branši, a ta je da se zaljubi u (klijenta) momka koji je vojnik i koji će joj eventualno slomiti srce.
Porodica čija ćerka je zatrudnela van braka, (zamislite samo kakav je to šok bio tada, a danas nije problem, sem ako muški donor sperme neće da se brine o detetu, onda bude bruka, kuka i motika)
grupu grubijana koji samo prave sranja po kraju, i mladog dečkića koji je zaljubljen u prostitutku Tralala.

Ovaj film sadrži ne samo fantastičnu kostimografiju i scenografiju, već i predivne kadrove, i po meni nešto što je možda najbitnije za filmove ovakvog kalibra, odličnu glumačku ekipu koja je maestralno uradila svoj deo posla.

Jennifer Jason Leigh pleni u ulozi prostitutke. Njena uloga unosi dozu iskrenosti i snage, sve do kasnijih scena u filmu koje mogu da vas dirnu u srce (ali i ne moraju) kada spoznaje samilost i ljubav u najgorim momentima svojeg života. Ali nju kao lika ne treba žaliti jer pokazuje i svoje negativne strane, zna da bude jako manipulativna i okrutna.

Grupa grubijana koja se sastoji od Peter Dobson-a, Stephen Baldwin (najomraženija glumačka bratija ikada, ovde se Steva snašao u preodvratnoj ulozi) i tada mladog i nepoznatog Sam Rockwell-a (Moon, Iron Man 2 itd.) i još par faca je dala veoma uverljiv performans.

Zanimljiv je i lik tranvestita Georgette (glumi ga Alexis Arquette) koji je zaljubljen u vođu bande (Peter Dobson) ali sve će mu se to obiti o glavu i skončaće svoj život na jedan bezvezan način...

Stephen Lange daje jednu od najefektivnijih uloga u filmu, glumeći Harry-a koji ima svoju porodicu ženu i dete i nema nikakva osećanja spram njih, čakštaviše otkriva da ga privlače tranvestiti (po meni jedna od najbolje odglumljenih scena je kada sretne Georgette i bez ikakvih reči svojim pogledom pokaže kako ga je tranvestit omađijao svojom "lepotom") i svu svoju novčanu moć koji ima na raspolaganju od strane sindikata usmeruje na jednog transvestita koji će mu okrenuti leđa čim mu sve krene nizbrdo sa poslom.

Film se bavi i temama o nasilju i slabostima ljudske prirode, očajnička potreba za seksom i ostalim stanjima koje prouzrokuje. Nasilje je sirovo i priča koja ima mračan pogled na život tog vremena mu čini veliku pravdu i stvara odličnu atmosferu. Po običaju nasilje ovde nema opravdanja, baš kao i u stvarnom životu, i zbog toga će nekima film sigurno biti neprijatan za gledanje.

Da ne ispadne da ga samo hvalim, ima i par negativnih strana, radnja deluje pomalo nabacana, jer se u kratkom roku prikazuje više likova i radnji, koji se konstantno mešaju tokom filma i to zna da napravi malo konfuzije...

Razrada nekih likova nije baš najsrećnije urađena, čini mi se da su scenaristi morali da zbrzaju neke likove, ubacivši par bezveze scena koje su olako mogle da izostanu...

Zaboravio sam da napomenem da je film baziran na knjizi, pa eto i nju možete potražiti i pročitati pre nego što pogledate film.

Trebao bih još da kažem da je režiser Uli Edel radio tv film Rasputin (HBO produkcija, sasvim solidno odrađeno, Alan Rickman je glumio ruskog mistika u njemu), jednu epizodu Twin Peaks-a, i nekoliko epizoda Homicide: Life On The Streets serije, naravno iza sebe ima i dosta filmova, ali oni tek trebaju da budu pogledani, neka vam ovo samo budu reference...


2 comments:

son of man said...

Ovo nikako da pogledam, hvala na prikazu.

Kristian said...

Kontam da će ti se dopasti, ljudi sa dna društva, seks, droga i nasilje, samo fali r'n'r i bilo bi kompletno...