Monday, April 5, 2010

Svidd Neger (2003)







Priča se "račva" u tri dela, da bi se na kraju iz rasute slagalice, stvorila jedna celovita ali sasvim haotična slika.

Prvi lik koga ćete videti je malo crno momče pod imenom Ante, koji je u potrazi za sopstvenim identitetom. Živi sa majkom koja ga je usvojila i starijim i seksualno frustriranim burazerom Pederom. Oni su malom Anteu govorili da je "morski" Laponac (starosedeoci u Norveškoj) ali njemu to ne daje mira jer ipak ima razlike između crne i bele kože...
Sa druge strane močvarnog brda, živi mlada devojka Anna sa njenim ocem Karl-om, koji je težak alkoholičar. Obe porodice posmatra mladi Laponac Normann, koji želi da napusti tradicionalni život njegovog naroda i da postane Norvežanin.

Obe familije su nesvesne postojanja druge, ali igrom slučaja ili bolje reći nesrećom se upoznaju, a onda kreću takvi događaji koji će imati velikog uticaja na njihove živote koji će iznedriti dosta bizarnih situacija.

Suštinski film je jako čudan, ima dosta crnog humora, napetosti i neobičnih likova koji iznenađuju svojim delima. Jako mi je bilo drago što u nijednom momentu nisam bio siguran šta će se sledeće desiti. Kraj je priča za sebe, uspeo je čak da me natera da se osećam izgubljeno i da sa nevericom pitam sebe: "Da li sam ja do sada gledao neki drugi film?"

Crni humor preovladava u obilnim količinama, primera radi ćale pijanac konstantno halucinira svoju mrtvu ženu, i umesto da se kao svaki normalan čovek prestravi i pobegne glavom bez obzira, on se iznervira i kreće da je napada!
Ili kada se Peder zanesvesti od pića pa sanja svoju majku koja ga priziva da opšti sa kravom. Jednostavno neverovatno je koliko ludih scena ima u samo sat i po filma.

Još jedna bitna stvar pošto je film poprilično nerealan, nekako se gubi tok vremena u njemu, kao da ni ne postoji, ustvari kao da se nalaze u čistilištu...

Pohvale idu i Ulver-u, napravili su tako abstraktan OST, perfektno paše uz raspoloženje filma, dajući mu iskarikirani i zlokobniji ton.

Inače film je samo na konto naslova stvorio dosta kontroverze, Svidd Neger kada se prevede na engleski znači Burned Negro (Sprženi Crnac), ali u ovom filmu nema nikakve rasističke propagande...

Razmišljao sam sa kojim filmovima bih mogao da uporedim Svidd Neger-a, i jedino su mi radovi John-a Waters-a pali na pamet... (Dirty Living, Pink Flamingos)

No comments: